Kura e Shopenhauerit- Irvin D. YALOM

Nese nuk duam qe te jemi loder ne duart e cdo batakciu dhe objekti i perqeshjes se cdo budallai, rregulli i pare eshte qe te jemi te rezervuar dhe te pashoqerueshem.”

Fëmijët e privuar nga dashuria amënore nuk arrijnë të zhvillojnë besimin themelorë që duhet për të dashur veten, për të besuar që të tjerët do t’i duan apo për të zhvilluar dashurinë për. Kur rriten, ata bëhen të ftohtë, tërhiqen në vetvete dhe shpesh jetojnë në mardhënje kundërshtuese me të tjerët.

YALOM’S CURE, (aka IRVIN YALOM, LA THERAPIE DU BONHEUR), Irvin Yalom, 2014. © First Run Features

Pjesa mê e madhe e burrave lejojnë që të joshen nga një fytyrë
bukuroshe…natyra i shtyn gratê që që të shfaqin pêrnjêherë të gjithë shkëlqimin e tyre…dhe tê bëjnë sensacion…por natyra fsheh shumë të këqija, tê tilla si shpenzime të pafundme, mosbindjen, kokëfortêsinë, plakjen dhe shêmtimin pas disa vitesh, mashtrimin, vênien e brirëve, ankesat, punën me shtiza, ataket e histerisê, ferrin dhe djallin. Prandaj unë martesën e quaj një borxh, qê merret në moshë të re dhe paguhet në moshë të thyer…

“Ishte e veshtire te kuptonte faktin qe kujtesa e gjithe pervojes se tij me Filipin ishte ruajtur ne menyre neurokimike diku ne korteksin e trurit te tij. Kishte shume te ngjare, qe Filipi te ndodhej ne nje rrjet te nderlikuar, me emrin Filip te neuroneve te lidhura me njera-tjetren, te cilet kur nxiteshin nga neurotransmetuesit e duhur, hidheshin ne veorim dhe projektonin imazhin e Filipit mbi nje skene fantazme ne korteksin e tij pamor”

“Urtesia me e madhe eshte qe ta besh shijimin e momentit, qellimin suprem te jetes, sepse ky eshte i vetmi realitet, cdo gje tjeter eshte loje e mendimit. Por ne mund ta quajme edhe marrezine me te madhe, sepse ajo qe zgjat vetem nje cast dhe zhduket si nje enderr nuk mund te mos ia vleje qe te mundohesh kaq shume”.

“Nuk ka trendafil pa gjemba.Por shume dege me gjemba pa nje trendafil”.

Kura e Shopenhauerit- Irvin D. YALOM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *